Datum der Aktualisierung: 2023-02-21 11:13:45
Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)
Periodontoloji, dişlerin çene kemikleri içerisinde tutunmasını sağlayan yapıları inceleyen bilim dalıdır. Bu yapılar dişeti, sement (kök yüzeyi), alveol kemiği (çene kemikleri) ve periodontal membrandır.
Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, portakal kabuğu görünümlüdür ve dişi sıkıca sarar. Ağızda çürük olmasa bile, diş eti sağlığının kötü durumda olması ilerleyen dönemlerde dişin kaybına neden olabilir.
Dişeti iltihabının ilk aşamasına ’’gingivitis’’ denir. Gingivitis düzenli ağız bakımı ve temel diş taşı temizliği ile geri döndürülebilir. Diş etinin basit iltihabı ilerlerse ’’periodontitis’’ denilen ve çene kemiğinin kaybına neden olan diş eti hastalığına neden olabilir.
Diş eti Hastalıklarının Nedenleri
Genetik Faktörler; Sigara, Hormonal değişiklikler, Kötü Ağız Hijyeni, İlaç kullanımı,Diabet, Kötü Yapılmış Kuron ve Köprüler, Kötü Beslenme
Diş eti Hastalığının Belirtileri; Dişlerde kaşıntı ve rahatsızlık hissi, Diş eti cebinden iltihap gelmesi, Diş etlerinde çekilmeler, dişlerde sallanmalar, Diş ve diş eti kenarında siyah alanlar, Ağız kokusu ve ağızda kötü tat, Diş etlerinde yanma, kızarıklık, şişlik, Stres ve diş gıcırdatma.
Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Sağlıklı diş eti kanamaz.
Diş etleriniz Kanıyor Mu?
Diş etleriniz kanıyorsa dişetinde enfeksiyon olabilir veya diş etleri iltihaplanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dişlerinizi fırçalamaya devam edin ve diş hekiminize başvurun. Diş fırçanızı hiç kimseyle paylaşmayın. Dişleri çürüten bakteriler kişiden kişiye bu yolla geçer.
Çocuklara dişlerini fırçalarken yardım edin. Çocuklar yedi sekiz yaşlarına gelene kadar dişlerini fırçalarken yardım isterler. On yaşına gelene kadar diş ipliğini kullanmalarına yardım edin. Florlu diş macununu az miktarda fırçanın üzerine sıktıktan sonra dişlerini nasıl fırçalayacaklarını gösterin. Altı yaşından küçük çocuklar içinde flor miktarı az olan diş macunlarından kullanmalıdırlar. Eczanelerden alacağınız ve diş kirini gösteren tabletler dişlerin neresinde hala diş kiri kaldığını gösterir. Diş kirini önleyici ağız çalkalama ilaçlarını da kullanabilirsiniz ama hiçbir yöntem dikkatli fırçalamanın ve diş ipliğiyle temizlemenin yerine geçmez.
Diş eti Hastalığında Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Profesyonel Diştaşı Temizliği; Diş ve dişeti kenarında oluşan diştaşları ve zararlı dokular uzaklaştırılır. Ağızda sürekli diştaşı meydana geliyorsa düzenli olarak (6 ayda bir) diştaşı temizliği yapılması gerekir.
Küretaj (Kök Yüzeyi Düzleştirme); Diş taşları ve zararlı dokular diş eti cebini ve kök yüzeyini kaplamışsa uygulanır. Diş kök yüzeyindeki diştaşları ve zararlı dokular küret veya lazerle uzaklaştırılır ve dişetinin kök yüzeyini sıkıca sarması sağlanır.
Flap Operasyonu; Kök yüzeyindeki taşlar ve zararlı dokular küretajla yeterince uzaklaştırılamayacaksa o bölge cerrahi olarak açılır. Zararlı dokular ve gerekiyorsa dişetinin bir kısmı çıkartılır. Açılan bölgede kemik kaybı çok fazla ise işlem sırasında yapay kemik grefti veya hastadan alınan kemik dokuları konulabilir.
Diş eti Hastalıklarının Erken Safhadaki Tedavisi Önemli
Diş eti hastalıklarının erken safhalardaki tedavisinin genellikle diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesidir.
Bu aşamalarda dişlerin etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri ve diş taşları uzaklaştırılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemlerle iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler ağızdan uzaklaştırılır. Dişeti hastalıklarının erken safhalarında uygulanan bu işlemler genellikle yüz güldürücü sonuçlar için yeterli olmaktadır.
Daha ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalenin amacı; derin ceplerdeki diş taşlarını ve hastalıklı dokuları ortamda uzaklaştırarak iyileşmenin olabilmesi için kök yüzeylerini düzleştirmek ve dişetlerine kolay temizlenebilmesi için şekil vermektir. Tedavilerden sonra periodontal hastalar periyodik olarak görülmelidir. Periodontal tedavi ile elde edilen olumlu sonuçları korumanın tek yolu dişlerin fırçalanması, diş ipi ve bakteri birikintilerini ortamdan uzaklaştıran kimyasal ajanların düzenli olarak kullanılmasıdır ve en önemlisi diş hekiminin önerdiği aralıklarla kontrolünüzü yaptırmaktır.
Sağlıklı Diş etleriniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
Her gün dişlerinizi doğru şekilde fırçalayın ve diş ipi kullanın, Dengeli beslenin, boş kalorilerden ve çok yapışkan gıdalardan kaçının,
Kendi kendinizi muayene etmeyi öğrenin ve rutin olarak bunu yapın. Böylece herhangi bir ağız içi veya dişsel değişikliğin ilk sinyallerini yakalayabilirsiniz, Senede en az iki kere diş hekimine gelerek kontrol ve diş taşı temizliği yaptırın.